Проект „Свобода зад решетките” провежда национална конференция на тема: „Затвор сред свободата, свобода сред затвора” на 21 и 22 април 2016 г. в град Плевен, хотел Балкан. След една година активна работа със служители в местата за лишаване от свобода и лица, лишени от свобода, проектът организира заключителен форум.

Неговата цел е даде възможност да се сподели изведения в хода на проекта опит и практики от работа със служители от местата за лишаване от свобода и лица, лишени от свобода. Да се обсъди степента на прилагане на европейските стандарти за работа с осъдени на лишаване от свобода лица у нас, да привлече общественото внимание към необходимостта от подкрепа на реформите в пенитенциарната система в България.

SL372929

На 21 април 2016г., в 13.30ч. в затвора Плевен ще се проведе демонстрация по бонзай изкуство с лишените от свобода в затвора в град Плевен – работилница с Димитър Димитров. В нея ще се включат лишени от свобода, участващи в курса по озеленяване и градинарство.

Същия ден вечерта в хотел „Балкан“, непосредствено преди работната среща на участниците в конференцията, ще се открие благотворителна изложба-базар с творби на приложното изкуство, изработени от лишени от свобода. Събраните средства ще се използват за закупуване на малки, но от първа необходимост вещи за социално слаби и без семейна подкрепа лишени от свобода в Плевенския затвор.

Вторият конферентен ден – 22 април 2016г. започва в 09.00 ч. със заключителна  пресконференция за медиите, в която ще участват екипът на проекта, г-н Иван Петков – началник на затвора в Плевен, г-н Николай Козов – заместник-началник и г-н Иво Кузманов – началник-сектор СДВР.

В 10.00 ч. е официалното откриване на работната програма на националната конференция. Тя ще се проведе в три панела:

  1. Ползите за служители в местата за лишаване то свобода;
  2. Оценка на потребностите за интеграция на осъдените лица;
  3. Обществената нагласа за ефективна работа в местата за лишаване от свобода.

Всеки панел ще бъде ръководен от експерт-участник в проектните дейности, който има практически опит по темите.

В резултат от Националната конференция ще бъдат изготвени препоръки, които ще се разпространяват сред затвори и затворнически общежития в страната за стандартиризиране и усъвършенстване на своята работа.

В Kонференцията ще вземат участие представители на Министерство на правосъдието, ГД „Изпълнение на наказанията”, национални и местни власти, съдии, прокурори, пробационни служители; директори на затвори и общежития в страната, представители на НПО сектора, университетски преподаватели, студенти, осъдени на лишаване от свобода лица и техните семейства.

За екипа на проекта е особено ценно да се осигури публичност и широка информираност. Надяваме се първите опити на системата на местата за лишаване от свобода у нас да се отвори за междусекторни партньорства, чрез програмите на Норвежки финансов механизъм, да се оценят по достойнство.

По този начин ще бъдат предоставени нови възможности за съвместни дейности на анализатори, експерти, консултанти, които със своята опитност и експертиза да продължат да подкрепят процесите на ефективна промяна в съответствие с европейските стандарти.

Екипът ще обобщи всички гледни точки от дискусиите на националната конференция, за да станат основа за препоръки и предложения към Народното събрание, Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, донорски програми и всички заинтересовани страни, чрез които подкрепата за институциите от системата на местата за лишаване от свобода да продължи.

 

За повече информация:

Диляна Георгиева, ръководител на проекта

телефон 0898 552 688; Ел.поща: dillyana.georgieva@gmail.com

Интернет страница на проекта: http://prison.yf2001.org/

Интернет страница на Програмния оператор: http://nfm.mjs.bg/NFMs/SitePages/news.aspx

Интернет страница на Норвежки финансов механизъм: http://eeagrants.org