Лишени от свобода в Затвора в Плевен днес представиха своя „Вестник без име – от и за затворниците”. Той е резултат от работата по проекта „Свобода зад решетките”, който бе стартиран миналата година.
Вестникът е създаден от група лишени от свобода в затвора в Плевен в периода август – ноември 2015 г. след обучителни занимания с тях на журналист-експерт по проекта, като част от алтернативна социализираща и корекционна програма. По време на представянето днес редакторският екип на изданието сподели своите лични истории от преживяното, бе направена и кратка визуализация-импресия на работния процес, имаше и любопитни препратки на случилото се към култови киноленти.

Всеки един от редакторите на вестника сподели, че работата около изданието, търсенето на темите, сглобяването на страниците, ги е променило. Те са се почувствали полезни, получили са друг и различен поглед върху живота си и заявиха, че искат да се променят. Един от лишените от свобода, който на два пъти взе думата, за да разкрие какво и как е преживял по време на работата си за вестника, каза: „Спазвайте правилата за движение, бъдете по-добри и не се гневете!”, с което предизвика бурни аплодисменти на своите събратя по съдба.

Вестникът е от 12 цветни и черно-бели страници и е в тираж от 500 броя. Той ще се разпространява безплатно в затвора в Плевен и на други места за лишаване от свобода.
Читателите могат да открият две интересни интервюта – с началника на Затвора Иван Петков и с т.нар.Кмета на затвора, който заявява, че стои „на тоягата и от двете й страни”. Има и забавни четива, хороскоп, спорт, здравни съвети дори – както се казва за всекиго по нещо.

Сред гостите днес на представянето на изданието бяха магистрати, представители на неправителствени организации, служители на затвора в Плевен, лишени от свобода лица и техните семейства. На финала бяха показани и три рисунки, направени от затворници по време на днешното събитие.

proekt-zatvor

proekt-zatvor-1

proekt-zatvor-3

zatvor-shef
kafrtina-zatvor