Преди дни BBC публикува прелюбопитна информация под горното заглавие.

zatvorniciЗатворниците предизвикали студентите на дебати още миналият месец. Събитието се провело в затвора с максимална сигурност. Медийният гигант подчертава, че победителите все пак не са самоуки. Затворът предлага образователни курсове, на които преподават учители от близкия колеж „Бард“, и лишените от свобода са образували популярен клуб по дебати.

Това не е първият триумф за лишените от свобода с дар слово. През двете години след започването на клуба затворниците са побеждавали отборите на университета във Върмонт и Военната академия на САЩ в Уест пойнт, с които са установили ежегодно състезание. Е, трябва да признаем, че победата им над Харвард е най-големият им успех. Отборът на престижния университет е печелил както национални, така и световни шампионати. Затворниците успешно са защитили тезата, че учениците, чиито родители са влезли нелегално в САЩ, не трябва да имат достъп до обществените училища. Резултатите от дебатите са били отсъдени от неутрален панел. „Има малко отбори, от които сме били по-горди да загубим“, заявиха във Facebook студентите от Харвард след приключването на дискусията. „Много сме благодарни на „Бард“ и на затвора на източен Ню Йорк за организирането на това събитие.“ Преподавателите от Бард са споделили, че не са изненадани от успеха на затворниците. „Уроците в затвора се провеждат при същите стандарти, нива на строгост и очаквания като уроците в колежа ни“, казва Макс Кенър, ръководител на програмата за затворите на Бард, която оперира в шест места за лишаване от свобода в щата Ню Йорк. „Тези студенти са сериозни.“ Инициативата дава възможност на затворниците да завършат няколко предмета и дисциплини.

Около 15% от всички затворници в затвора в източен Ню Йорк са регистрирани студенти и няколко възпитаници са продължили обучението си в „Йейл“ и университета „Колумбия“ според Кенър.